Yxtillverkare i Sverige
För 120 år sedan, i början av 1900-talet, fanns tjugo svenska yxbruk som tillverkade hundratusentals yxor och andra verktyg varje år.
Det var svenska tillverkare av yxor och tillbehör till yxor som Arvika Redskapfabrik (eller Arvika Yxfabrik) och Kohlswa Bruk som tillverkade smidesstäd, andra exempel var Urafors Yxfabrik i Edsbyn och Browalls yx- och smidesfabrik i Storvik (nedlagd 1959).
70 år senare var bara tre yxbruk kvar, när Säters Yxfabrik stängdes 1966: Hults Bruk i Åby i Östergötland, Gränsfors Bruk i Hälsingland och Wetterlings Yxfabrik i Gästrikland (som numer ägs av Gränsfors).
Yxans historia i Sverige
Men yxans historia går mycket längre tillbaka i tiden än så, redan 1630 startade Wira Bruk i Roslagen mellan Åkersberga och Norrtälje. Först som en klingsmedja där Wira Bruk tidvis hade ensamrätt att tillverka värjor åt kronan.
Trots sitt idylliska läge och utseende var Wira bruk under Sveriges stormaktstid landets största vapensmedja och på bruket smiddes större delen av den svenska arméns värjor fram till mitten av 1800-talet. Med tiden övergick dock tillverkningen till att domineras av fredligare bruksföremål, som liar och yxor.
På bruket idag verkar tre smeder, som tillverkar konstsmide och Wira Bruk är väl värt ett besök: ta en promenad och njut av de natursköna omgivningarna och de historiska byggnaderna.
Yxbruk idag
Ett av de två yxbruk som fortfarande är aktiva idag är Hults Bruk i Åby, som har anor tillbaka till 1697. Åby är en tätort i Norrköpings kommun mest känd för att Georg ”Åby” Ericson, Sveriges förbundskapten i fotboll under 1970-talet, bodde där och för att Pernila Wiberg var aktiv i ortens skidbacke, som självklart heter Yxbacken.
Hults Bruk ägs och drivs av Hultafors Group som bland annat även tillverkar handverktyg (där tumstockar fortfarande tillverkas i Hultafors i tumstocksfabriken 15 km väster om Borås) och stegar (Wibe i Nässjö, som sedan april 2024 heter W.steps).
Hults Bruk ligger vid Ågelsjön, 67,2 meter över havet i en dalsänka omgiven av Kolmården och Kvillingeförkastningen. Från Ågelsjön rinner Hultån ner i Hultdalen och fallhöjden är 56 meter.
Gränsfors Bruk
1902 startade Gränsfors Bruk sin verksamhet i orten Gränsfors i Nordanstigs kommun i Hälsingland. Gränsfors är idag en familjeägd koncern och har tre systerföretag, bland annat Wetterlings Yxfabrik.
Bruket har ett 30-tal anställda och en stor del av försäljningen går på export.
Populära produkter är klyvyxor och skogsyxor, men Gränsfors Bruk tillverkar även historiska yxor och yxor för yxkastning och skarvyxor och slöldyxor (det vill säga timringsverktyg för timring av hus och skulptering i trä).
Teknisk utveckling inom svensk yxtillverkning
De tidiga svenska yxbruken förlitade sig på traditionella smidesmetoder, där varje yxa formades och härdades för hand. Under 1900-talet infördes nya tekniker, såsom maskinsmide och mer standardiserade processer, vilket ökade produktiviteten.
Samtidigt förblev många moment manuella för att bibehålla kvaliteten. Idag använder tillverkare som Gränsfors Bruk och Hults Bruk en kombination av traditionella och moderna metoder, vilket möjliggör både hög volym och yrkeskunskap i varje yxa.
Yxan som symbol och kulturellt arv
Yxan har inte bara varit ett praktiskt redskap utan också en kulturell och symbolisk artefakt. Inom nordisk mytologi spelar yxor en roll som vapen och maktsymboler, medan de i modern tid ofta förknippas med överlevnad, hantverk och friluftsliv.
Även i folkkulturen lever yxan vidare, som i talesättet ”den som svingar yxan bestämmer takten”. Detta kulturella arv gör att svenska yxor inte bara är redskap, utan också bär på en historia av innovation och tradition
Framtiden för svenska yxtillverkare
Även om antalet svenska yxbruk kraftigt minskat de senaste hundra åren finns en stor efterfrågan på handsmidda yxor och Hultafors och Gränsfors har stor export av svenska yxor av högsta kvalitet. Så just nu verkar efterfrågan inte vara något problem för svenska yxbruk, outdoor-entusiaster runt om i världen vill ha med sig en riktigt bra yxa när de är ute i skog och mark eller arbetar i sin verkstad eller på sitt sommarhus.
Det finns även mindre uppstickare som startat yxbruk igen som Kalthoff Axes, som drivs av Julia Kalthoff, upplärd hos Wetterlings men nu med egen yxtillverkning i Kummelnäs i Nacka utanför Stockholm – så numer finns det, även om det är oväntat, yxtillverkare i Stockholm.
Läs mer om:
Gabriel Brånby tog över en yxsmedja i Hälsingland (Gränsfors)
Julia Kalthoff (Yle: Sveriges yxdrottning Julia Kalthoff)
Yxor som hantverk i ordets rätta bemärkelse (Hultafors)
Mer om yxor och verktyg för att hugga och hyvla
Yxa är ett av de äldsta redskapen som människan använt till exempel inom jordbruk och skogsbruk, men även för hantverk i olika former. Det var under stenålderns som yxan fick sitt skaft, tidigare använde man sig av enklare handkilar eller handyxor.
Precis som andra viktiga föremål och föremål, så finns det många ord och namn för yxa. Några synonymer för yxa är bila, däxel, hacka, hillebard, huggverktyg, tomahawk och täxla.
Ordet däxel kommer från tyska dechsel och täxla kommer från det fornnordiska þexla. Båda dessa ord är en benämning på en tväryxa eller skarvyxa med kort skaft för enhandsfattning där eggen är tvärställd. Den var populär innan hyvel och såg började användas vid till exempel båtbygge och timring.
Länkar för att läsa mer om yxor:
Yxa och slipning av yxor
Yxans historia – Gränsfors Bruk
Yxor på Wikipedia